Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 1, 2011

Roti Manis Coklat Urai & Roti Manis Biasa

Lagi gambar roti yang diuli sendiri... mudah saja buat roti ni... tak perlu tunggu sampai 2 kali kembang.
Bahan-bahannya:
300g tepung gandum
2 sudu besar minyak sayuran
sedikit garam
2 sudu besar susu tepung
(gaul rata bahan diatas)
140ml air suam
1 sudu besar (paras rata) yis segera
3 sudu besar gula
(satukan air suam, yis dan gula, then kacau hingga gula larut. Biarkan 5 minit sehingga yis berbuih)

Kemudian tuang larutan yis ke dalam adunan tepung tadi. Uli hingga tidak melekat dijari. Tambah tepung sedikit jika adunan lembik. Bentukan bulat-bulat dan susun di loyang. Biarkan 45 minit untuk doh kembang. Kemudian bakar selama 20 minit suhu 180deg Celcius.

Nota: Tidak perlu tunggu kembang 2 kali.

Tada... inilah hasilnya: lembut dan gebu...





No comments:

Post a Comment